Voordelen van in bad gaan voor het slapen

Niets is zo vervelend als het niet kunnen slapen. Na een lange dag ben je moe en wil je gaan slapen. Soms wil het dan gewoon niet lukken, wat kan frustreren. Een nachtelijke douche kan je hersenen het signaal geven dat het tijd is om te gaan slapen, als het wordt opgenomen in uw bedtijd routine. ‘s Avonds douchen zorgt er ook voor dat je schoner bent als je naar bed gaat, zodat er zich minder zweet, vuil en lichaamsoliën op uw beddengoed ophopen. Bovendien blijkt dat douchen voor het slapen gaan nog andere voordelen heeft. Deze voordelen variëren, afhankelijk van of je een warme of koude douche neemt. 

Voordelen warme douche

In de uren voor het slapengaan koelt de lichaamstemperatuur van een mens van nature af, terwijl de huidtemperatuur van de handen en voeten stijgt. Er wordt gezegd dat het onderdompelen van het lichaam in warm water dit natuurlijke temperatuur reguleringsproces bevordert, met een betere slaap als resultaat. Dit fenomeen wordt het “warm bad effect” genoemd. Een bad nemen, één tot twee uur voordat je gaat slapen, werkt dus slaapbevorderend. 

Hiernaast wordt ook gezegd dat het badderen voor het slapen gaan de bloeddruk verlaagt. Twijfel je dus nog over het nemen van een bad of bubbelbad? Twijfel niet langer en neem er een om je slaap te verbeteren! 

Voordelen koude douche

Het schijnt, dat koud douchen voor het slapen gaan ervoor zorgt dat je minder wakker wordt in de nacht. Ook zorgt het ervoor dat er een groter aandeel diepe slaap is in de eerste drie uren van de slaapcyclus. Een koude douche doet de lichaamstemperatuur namelijk stijgen. Hierdoor zou je gemakkelijker in slaap kunnen komen. Wel daalt deze temperatuur weer na vier tot vijf uur, wat verder geen invloed heeft op de slaap. 

Wat heeft meer voordeel voor je slaap?

Uiteindelijk heeft een warme douche voor het slapen gaan meer voordeel op je slaapritme dan een koude douche. Een koude douche heeft daarentegen wel veel andere voordelen, zoals een betere stofwisseling en een sterker immuunsysteem. Zelfs maar één minuut koud water aan het eind van een douchebeurt is goed voor je gezondheid!
Wil je van je slaapproblemen afkomen? Een opblaasbare jacuzzi kopen kan helpen. Een opblaasbare jacuzzi is een ideale oplossing wanneer je geen vaste jacuzzi neer wilt zetten. De opblaasbare jacuzzi is gemakkelijk op te blazen en ook weer neer te halen.

Aanbevolen artikelen